free flash templates on free flash templates

az ÜgyfÉl kÉrdez, a villanyszerelŐ vÁlaszol villanyszerelÉs-tÉmakÖrben.

Ügyfél: Érdemes-e energiatakarékos kompakt fénycsövet vennem?
Villanyszerelő: Véleményem szerint igen, de van néhány dolog, amire oda kell figyelni a vásárlásnál. A környezetvédelem szem előtt tartása mellett ténylegesen pénzt tudunk megtakarítani a kompakt fénycsövek használatával (ennek mértékéről bővebben olvashat pl. ezen az oldalon), de ha nem jól választunk, akkor nem fogjuk tudni élvezni ennek a fényforrásnak az előnyeit. A hagyományos wolframszálas izzók színhőmérséklete (2700-2800 Kelvin) az emberi szem számára barátságos sárgás, "meleg" fényt biztosít, amelyet a régebbi típusú fénycsövek még nem tudtak reprodukálni, ezeknek a fénye kékes "rideg" színű volt. Az ilyen fényben az ember fáradékony és depressziós lesz, csak idő kérdése. A jó hír az, hogy már kaphatók olyan kompakt fénycsövek, amelyeknek a színhőmérséklete megközelíti a fenti értéket, ezért a fényük hasonlóan kellemes marad, csak a villamos energia fogyasztás lesz lényegesen alacsonyabb, illetve a világítótest élettartama hosszabb.

Ezért számomra a legfontosabb paramétere egy kompakt izzónak a színhőmérséklet (°K). Ha a színhőmérséklet túl magas (3300-5300 °K fölötti), akkor a kibocsátott fény már hideg kékes színű lesz, amely nem kellemes az emberi szem számára. Az olcsóbb kompakt fénycsövek ebben a tartományban működnek. Szemléletesen így tudnám érzékeltetni a különbséget a különböző Kelvin fokok között: Amikor egy vasdarab izzani kezd, annak a fénye kellemes vöröses színű az emberi szemnek. Ha tovább hevítjük a fémet, akkor az először fehéres, majd még tovább hevítve kékes színű lesz. Valahogy így kell elképzelni a színhőmérsékleti skálát is.

Sok villanyszerelő javasolja, hogy nézzük meg a kompakt fénycső dobozán szereplő Kelvin számot, de sajnos a dolog nem ilyen egyszerű. Az olcsóbb akciós kompakt fénycsövek gyártói mindent ráírnak a dobozra, hogy a terméküket eladhassák és ezt egy áruház-lánc ritkán ellenőrzi le műszeresen.

Szóval összegezve a dolgot a legfontosabb:

1.) Soha ne vegyünk néhány száz forintos akciós, márka nélküli kompakt fénycsövet ömlesztve az áruház akciós dobozaiból, akármilyen műszaki paraméter is van rájuk írva.

2.) Vásároljunk Siemens, GE vagy Philips termékeket és az esély minimálisra csökken, hogy sikerül az otthonunkat egy hideg raktárhelyiség vagy boncterem hangulatával felruházni.

 

Ügyfél: Mi az a földelés és miért van szükség rá?
Villanyszerelő: Alapvetően a földelésre azért van szükség, hogy egy adott gép vagy villamos berendezés meghibásodása esetén megakadályozza, hogy az azt működtető vagy megérintő személyt halálos áramütés érje. Képzeljük el, hogy például a mosógép belsejében egy kilazult vagy elkorrodeált csatlakozás következtében a fázisvezető belülről hozzáért a mosógép fémházához.

földelt villásdugó és aljzatvédőföldelés jelHa a mosógép nem földelt konnektorról van működtetve, akkor a mosógépet megérintő személyen és a vizes padlón keresztül záródik az áramkör és az illetőt áramütés éri. Ha a mosógépet földelt aljzatról üzemeltettük, akkor az áramkör a meghibásodás pillanatában a földelésen keresztül záródik és a meginduló áram leveri az automatát, megakadályozván ilymódon egy későbbi áramütés lehetőségét. Éppen ezért szigorúan tilos védőföldelést igénylő berendezéseket (hűtőgép, vasaló, mosógép, stb.) földelőtüskét nem tartalmazó aljzatról vagy hosszabbítóról üzemeltetni! Erre sajnos nagyon sok háztartásban nem figyelnek oda, gondolom sok villanyszerelő kollégám erről hasonló tapasztalatokkal rendelkezik.

földeletlen villásdugó és aljzatkettős szigetelés jelVannak olyan készülékek is, amelyek nem igényelnek védőföldelést ezek az ún. kettős szigetelésű berendezések, pl. villanyborotva, hajszárító, kávédaráló, porszívó, bizonyos kéziszerszámok, stb.), mivel a kialakításuk olyan, hogy meghibásodás esetén sem okozhat áramütést (pl. a teljesen zárt külső műanyag burkolat miatt). Csakis az ilyen berendezéseket lehet földeletlen aljzatról vagy hosszabbítóról üzemeltetni. A kettős szigetelés jelzése a berendezéseken egy fekete négyzetben található kisebb fekete négyzet.


Régebbi épületeknél a villanyszerelés fázisában még sok helyen csak földeletlen aljzatokat szereltek fel a villanyszerelők, mivel gyakran az egész házban nem volt megtalálható a földelővezeték (zöld-sárga, régebben piros színű). Az ilyen létesítmények korszerűsítését érdemes minél hamarabb villanyszerelő szakemberre bízni.

 

FI relé vagy életvédelmi reléÜgyfél: Érdemes-e a lakásomba FI-relét beszereltetni és ha igen, miért van rá szükség?
Villanyszerelő: A válasz röviden igen, érdemes egy villanyszerelőt megkérni arra, hogy a kismegszakítók elé szereljen fel egyet. A FI relé, más szóval életvédelmi relé vagy áramvédő kapcsoló jelenleg a legkorszerűbb és legbiztosabb védelem arra az esetre, ha valakit véletlenszerű áramütés ér (pl. a gyerek beledug a konnektorba egy szeget, stb.).
A FI relé nem azonos a kismegszakítóval, amely a túlterhelés ellen védi a villamos hálózatunkat. Az életvédelmi relé gyakorlatilag a fázisvezetőn és a nullavezetőn átfolyó áram különbségére old le. Normál és ideális esetben nincs különbség, azonos áram folyik mindkét vezetőn, de ha pl. valaki megfogja a fázisvezetőt és így a testén keresztül földzárlat alakul ki, akkor már a nullavezetőn kevesebb áram folyik (Ifázisvezető = Iföldzárlati áram + Inullavezető) és az áramvédő kapcsoló leold. A FI relén található egy próbagomb is, amelynek megnyomásával tesztelhető, hogy maga a relé működőképes-e, viszont azt nem lehet vele ellenőrizni, hogy a FI relé a villanyszerelési munkálatok folyamán megfelelő módon lett-e bekötve a hálózatba, testzárlat esetén valóban megbízhatóan le fog-e oldani, illetve a téves leoldások száma (ún. szivárgó áramok vagy közeli villámcsapás következtében) minimális lesz-e. A szaküzletekben különböző érzékenységű reléket lehet kapni, háztartásokba javasolt a 30mA-est választani, de a megfelelő tipusú és áramértékű FI relé kiválasztásában egy villanyszerelő szakember biztosan segíteni tud. Az áram-védőkapcsolót ellátják egy próbagombbal. Ennek megnyomása egy ellenálláson keresztül a különbözeti áramváltót megkerülő áramot hoz létre, és ezzel ellenőrzik a kapcsoló működőképességét. Ezzel azonban csak a kapcsolót lehet ellenőrizni, de a védővezető folytonosságát (és így a kapcsolás hatásosságát) nem.

A fenti cikkek a szerző Pirovits Tas kizárólagos tulajdonát képezik és a szerzői jog törvényei és nemzetközi egyezmények védelmében áll. Átvételük, máshol való megjelentetésük, leközlésük, kizárólag a szerző írásos beleegyezésével lehetséges!